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General Conditions of Play

These  are  general  Conditions  of  Play  relating  to  competitions  of  the  Q.L.B.F.  as 
described  below.   It  should  be  noted  that  no  set  of  rules  can  cover  every  possible 
situation,  and therefore  common sense  and good sportsmanship  should  prevail  at  all 
times.

GENERAL RULES

1) All competitions shall be conducted under W.B.B. rules as adopted by the Q.L.B.F

2) To be eligible to play in Q.L.B.F. events, a bowler shall:

a) be a playing member in good standing of a club registered with Q.L.B.F.

b) have his or her principal residence in the Province of Quebec as of January 1st of 
the year of the scheduled event(s).

3) A bowler may not represent more than one club in any one competition

4) a)  The  Provincial  and  Federation  Championships,  as  well  as  the  Atlantic  Bowls 
Tournament and Governor General/Rose Bowl shall be open competitions. 

b) The team format shall be clearly indicated on the sign-up sheets made available to 
the Club Matches prior to the beginning of the season. 

c) To ease the substitution problem, Teams will be allowed to submit five (5) names 
in Fours Competitions and four (4) names in Triples Competitions. The extra named 
substitute player will be considered part of that Team and will be eligible to play in 
any position required on that Team but will not be allowed to substitute for any other 
Team in the Tournament. Substitutes other than those named in this article will be 
governed by article 7
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NOTE:-  All team members must be declared when the application for entry to 
the competition is lodged.

5) Two trial ends may be played prior to each game. Unless stipulated otherwise in the 
playdown draw sheet, two bowls per end may be played by each player in a Fours 
game, three bowls by each player in a Triples game and four bowls per player may be 
played in a Pairs or Singles game. The Single re-sport rule will apply for all burnt 
ends.

6) All matches shall be played on the day and at the time and venue stated on the draw 
sheet,  except  where  a  postponement  is  declared  by  the  Director(s)  of  the  Match 
Committee because of bad weather or other circumstances beyond the control of the 
Federation.  Any Singles bowler or team unable to compete for any reason, causing 
the match to be cancelled, must contact the appropriate Federation Match Committee 
Director,  not  the  opposition.  All  players  must  arrive  at  the  venue  by  the  time 
stipulated for start of play even if only to be informed officially of the forfeit, unless 
previously advised by the appropriate Match Committee Director.  Teams not ready 
to play within twenty (20) minutes  of the scheduled start  of play shall  forfeit  the 
game.

NOTE:  Failure  to comply with the provisions of this Rule will  result  in the 
offending player or team being reported to the Emergency Committee which 
may  apply  sanctions  up  to  and  including  exclusion  from  all  Federation 
sponsored events for the remainder of the playing season.

7) a) Substitution of one or more players in any team  other than those mentioned in 
Article 4c (one in Pairs and Triples and a maximum of two in Fours) shall only be 
permitted following an application to and approval by the Director of the appropriate 
Match Committee.  The application must be made by the team concerned and shall 
state  the  unforeseen  circumstances  and  give  valid  reasons  for  the  proposed 
substitution(s) including the name of the player(s) concerned.  Should the Director of 
the appropriate Match Committee decline to endorse the application, the requirements 
of Rule 6 of The General Conditions of Play shall apply.

b) Substitutes may play in any position other than skip.

c) Substitutes cannot be from a team already eliminated from the same competition.

d) An  individual  having  played  as  a  substitute  for  one  team  may  not  play  as 
substitute for any other team in the same competition.

NOTE:- A player missing two games is no longer a member of the team. The 
substitute player who replaced those 2 games now becomes a member of that 
Team.
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8) There shall be an Emergency Committee consisting of the President, the Officiating 
Director and the two Match Committee Directors.  Each of these members of the 
Committee shall  appoint  a qualified  substitute  replacement  whenever he or she is 
unavailable or is ineligible because of personal involvement with the subject under 
consideration.

9) Non-compliance with the published Dress Code shall cause the offending player in 
singles competition, or his/her team in other competitions, to forfeit the match to the 
opposition.  The acceptability of any, or all, elements of dress in relation to published 
requirements shall be governed by the judgement of the Emergency Committee.

10) If,  due to inclement  weather or other unforeseen circumstances,  it  should become 
unlikely  that  a  match  or  competition  can  be  completed  in  the  allotted  time,  the 
Emergency Committee shall have the authority to shorten the length of matches, to 
rearrange starting times and to take any other necessary measures to complete the 
match or competition.

11) a)  In Federation or Provincial Play, the Umpires decision shall be final in respect of 
any breach of Law of the Game except  that  questions relating to the meaning or 
interpretation of any Law may be referred to and shall be dealt with by the Provincial 
Officiating  Committee  (composed  of  the  two  Match  Directors  &  Officiating 
Director).  

b)  No bowler affected by these decisions shall take any part in the deliberations of 
the Committee. 

12) a)  Participants  in  Provincial  playdowns  will  not  be  obliged  to  participate  in  the 
National Championships of the same year. The winning participants will be entitled 
to the winner’s trophy and pins and will have the option of going or not going to the 
Nationals that year. If the winner refuses then the runner-up will have the option and 
so forth down the line until someone accepts or all refuse. Participants must make 
their intentions known at the beginning of the Tournament. Only players or teams 
who participated  in  the playdowns will  be entitled to be designated  as Provincial 
Champs. After playdowns those designated as Provincial Champions shall represent 
Quebec at the Canadian National Championships. In the case of a Provincial Singles 
Champion being unable to play, the Runner-up shall be called upon to substitute.  If 
one Provincial Champion is unable to play in the Pairs or Triples and one or two 
Provincial Champion(s) is(are) unable to play in the Fours, they may be replaced by 
any Federation Bowler(s) selected by the team. 

b)   Any individual  or  team  having  been  designated  Provincial  Champion  in  a 
Tournament leading to participation in the Canada Bowls Championship Event for a 
given  calendar  year,  shall  not  be  eligible  to  participate  in  any  other  Provincial 
Championship Event leading to the Canada Bowls Championship Event of that same 
year.
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13) The joint winners, or where appropriate the winners and runners-up, of the Governor-
Generals/Rose Bowl Tournaments  and Atlantic  Bowls  Tournament  shall  represent 
Quebec in the Inter-Provincial Finals.  If, due to unforeseen circumstances, a team 
member (or members) is(are) unable to compete, he/she/they may be replaced by any 
Federation Bowler(s) selected by the team (substituting as per article 12).

14) Entry to the Men’s  Novice Fours Competition and to the Women’s  Novice Fours 
Competition  is  restricted  to  bowlers  having  not  more  than  five  years  bowling 
experience.

15) Entry to the Men’s Novice Singles Competition and to the Women’s Novice Singles 
Competition  is  restricted  to  bowlers  having  not  more  than  three  years  bowling 
experience.

16) The Officiating Director  shall  assign at  least  one Umpire to each venue at  which 
Q.L.B.F. Events are taking place (other than Inter-Club Games).  Umpires must obey 
the Dress Code.  

PLEASE NOTE  :  

A. IT IS POSSIBLE THAT PARTICIPANTS IN PROVINCIAL DRAWS MAY BE 
REQUIRED TO PLAY  THREE  (3)  GAMES  IN A DAY.   THE NUMBER OF 
ENTRIES AND WEATHER CONDITIONS WILL INFLUENCE THIS.  

B. PARTICIPANTS  IN  FEDERATION  AND  PROVINCIAL  EVENTS  MUST  BE 
PREPARED  TO  BOWL  MORE  DAYS  THAN  INITIALLY  STIPULATED 
SHOULD  THE  NUMBER  OF  ENTRIES  OR  WEATHER  CONDITIONS  SO 
DEMAND.

C. IN THE SPIRIT OF GOOD SPORTSMANSHIP,  NO COMPETITOR(S) SHALL 
ENTER  A  FEDERATION  INTER-PROVINCE  SPONSORED  QUALIFYING 
EVENT WITH THE KNOWLEDGE THAT HE/SHE/THEY WILL BE UNABLE 
TO FULFILL THE COMMITMENT OF PARTICIPATING IN THE NEXT PHASE, 
I.E. THE GOVERNOR GENERAL/ROSE BOWL, OR THE ATLANTIC BOWLS 
TOURNAMENT

CLUB MATCHES PLEASE NOTE

PROPERLY ATTIRED MARKERS FOR SINGLES GAMES MUST BE 
SUPPLIED BY THE CLUB ON WHOSE GREEN(S) THE GAMES ARE 

PLAYED.
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